De geschiedenis van Fryske dúmkes
Fryske dúmkes of ook wel ‘Friese duimpjes’ genoemd komen uit de provincie Friesland. De koekjes hebben een grootte geschiedenis ondanks ze nog niet heel oud zijn. Wanneer de Fryske dúmkes zijn bedacht is lastig achter te komen maar, wat wel zeker is dat ze rond de 18e eeuw bedacht zijn en al gebakken werden maar, nog niet uitgebreid verkocht. In de 19e eeuw werden de Fryske dúmkes meer gemaakt in bakkerijen en verkocht. Mensen buiten Friesland begonnen ze ook te kennen. Als je zin hebt gekregen in Fryske dúmkes kan je naar https://www.koekjesbestellen.nl/product/fryske-dumkes/ om deze lekkernijen te bestellen.
Het is een koekje in de vorm van een duim. Vroeger drukte de bakker ook nog wel eens zijn duim in het koekje waardoor de vinger afdruk in het koekje kwam. Wat het koekje bijzonder maakt, is de lekkere mix van specerijen zoals anijs en gember. Sommige bakkers doen er soms amandelen of hazelnoten erdoorheen, zo zijn er verschillende varianten. Ondertussen zijn de Fryske dúmkes een stukje van de Friese cultuur en je kan ze overal in Friesland vinden.
De geschiedenis van chocolade chip Cookies
De chocolade chip koekjes (cookies) heeft een rijke geschiedenis. De chocolade chip cookie is een simpel koekje met chocolade stukjes erin. Het is een chewy en is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals de beroemde triple chocolate cookie en de red velvet cookie. Je kan het maken met elke chocolade smaak die je wil.
In het jaar 1938 in de Verenigde Staten had Ruth Graves Wakefield, eigenaar van het restaurant Toll House een Nestle’s chocolade reep is stukjes gesneden en door normale koekjes deeg heen gedaan. Toen het recept gemaakt werd, had Ruth Graves Wakefield verwacht dat de stukjes chocolade zouden smelten en dat het een chocolade koekje werd. Maar dit was niet het geval, de stukjes chocolade zijn niet volledig gesmolten. En zo had ze een nieuw recept gevonden. Ze serveerde de koekjes met kleine stukjes Nestle’s chocolade reep erdoorheen. Ruth Graves Wakefield heeft het recept aan Nestle’s gegeven waarvoor ze een levenslange voorraad aan Nestle chocolade voor terugkreeg. De koekjes kregen toen de tijd de naam ‘Crunch cookies’. Later in 1938 had ze de Crunch cookies toegevoegd aan haar kookboek uit 1936 toen werden ze snel beroemd en een klassieker van Amerika.
De geschiedenis van de brownie
De brownie is een zeer geliefd Amerikaanse dessert en valt tegenwoordig niet meer weg te denken, maar hoe is het ontstaan? Je ziet het steeds vaker voorkomen in verschillende smaken zoals met witte chocolade of cheescake, ook in restaurants zie je het dessert voorkomen, vaak met een bolletje ijs ernaast. Brownies verschenen voor het eerst in 1893 op de World’s Columbian Exposition. Een kok in het Palmer House Hotel ontwikkelde de brownies nadat Bertha Palmer hem had gevraagd een dessert te creëren voor de dames die de expositie bezochten. De dames stelden de volgende eisen. Het toetje moest kleiner zijn dan een stuk cake en het moest uit de hand gegeten kunnen worden. In de eerste brownie zaten walnoten en abrikozen glazuur.
De geschiedenis van de mergpijp
Het typische Nederlandse/Belgische koekje met cake vulling de mergpijp. Wanneer de mergpijp bedacht en uitgebracht was is niet duidelijk, maar ergens rond de eerste helft van de 20e eeuw. Het is bedacht in een tijd waar banketbakkers aan het experimenteren waren met verschillende vormen van cake en vullingen. Zo kwamen ze bij het idee om marsepein te gebruiken en het past bij de zoete luxe koekjes/gebakjes van Nederland. In de 19e eeuw werden banketbakkers steeds geavanceerder met het verwerken van suiker, dus werd het makkelijker voor banketbakkers om gebakjes zoals de mergpijp te maken.
De geschiedenis van chouquettes
Chouquettes is een Frans ‘’ gebak’’ gemaakt van soesdeeg of ook wel pâte à choux deeg genoemd, dit deeg werd voor het gemaakt in de 16e eeuw door de Italiaanse chef-kok Panterelli ook heeft Popelini bijgedragen van het maken van pâte à choux. Pantarelli werkte voor Catharina de’ Medici die van Italië naar Frankrijk is verhuisd om met Hendrik II (koning van Frankrijk) te trouwen. Later in Frankrijk werd het recept veder ontwikkeld tot de bekende chouquettes die we de dag van vandaag kennen.